08 juni 2017

De ideale hoogte van je bureau valt en staat met de rest van de instellingen van je werkplek. Het is belangrijk om eerst goed op je bureaustoel te zitten en daarna je bureau aan te passen. Let op, de ideale hoogte van je bureau is van groot belang. Staat je bureau te hoog dan trek je je schouders op, wat uiteindelijk resulteert in nek- en rugpijn.

Is er een ideale hoogte van het bureau?

Ja die is er. Dit is alleen per persoon verschillend, er is dus niet een algemene ideale bureauhoogte. Soms kom je nog wel eens een tabel tegen waarin je lichaamslengte gekoppeld wordt aan je bureauhoogte. Stel je bent 1, 80 m. dan moet je (volgens de tabel) je bureau op 74 cm hoogte instellen. Maar niets is minder waar… Je bureauhoogte is afhankelijk van meerdere factoren

Stel je bureaustoel goed in

Vroeger was je bureau het uitgangspunt: je paste je bureaustoel aan aan de hoogte van het –meestal– vaste bureau. De kans dat je dan goed zit is vrij klein. De kans op klachten is vrij groot. Met de huidige ergonomische bureaustoelen zorg je ervoor dat de bureaustoel jouw lichaam goed ondersteunt en je dus perfect zit. Het bureau moet zich aanpassen aan de stoel. Maar hoe stel je je bureaustoel goed in? 

  1. Ga lekker op je stoel zitten
  2. Zet je stoel op zo’n hoogte dat je voeten goed op de grond staan en je onder- en bovenbeen een hoek van 90 graden maken.
  3. Stel de juiste zitdiepte van de zitting in. Er moet 1 vuist tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie passen.
  4. Laat de rugleuning mooi aansluiten bij de rug en plaats de bolling onderaan de rugleuning –de lumbaalsteun– in de rugholte.
  5. Stel je armleggers in: raak met je vingers het sleutelbeen aan en laat je arm omlaag hangen. De armleuning stel je in op de hoogte van je elleboog.

Bureauhoogte instellen

Als je dan goed op de stoel zit, dan mag je je bureau instellen. Zoals je hebt gelezen zijn er een aantal factoren die de hoogte van het bureau bepalen: de lengte van je onderbeen en de lengte van je bovenarm. Een kortere bovenarm leidt tot hogere armleggers en dus een hogere positie van je bureaublad. Je bureaublad komt namelijk op dezelfde hoogte als je armleggers.

Als je veel wisselt van schoenen en hakhoogte, dan is het belangrijk om je vaste werkplek en bureaustoel in te stellen met je hoogste hakken aan. Als je dan een dag sneakers aan hebt, gebruik dan een voetensteun om het hoogteverschil te compenseren.

Wisselen van bureauhoogte

Als je gebruik maakt van verschillende stoelen of krukken, dan verandert de ideale hoogte van je bureau ook. Op een dynamische kruk zoals een Swopper of de Varier Stokke Move Balans, kun je een open beenhoek creëren. Dit houdt in dat de hoek van je boven- en onderbeen groter is dan 90 graden. Dit is goed voor de circulatie van de bloedstroom. Je zit hoger op de kruk in vergelijking met je bureaustoel, dit betekent dat je bureau ook hoger ingesteld moet worden. Wissel je van zitoplossing? Pas dan ook de hoogte van je bureau aan.

> Ik wil meer weten over de ideale hoogte van mijn bureau

Door Jan Tsjerk Loonstra

'Health2Work zorgt ervoor dat je met plezier naar je werk gaat.'

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren