Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De voordelen van afwisselend staan en zitten tijdens het werk!

De voordelen van afwisselend staan en zitten tijdens het werk!

Hele dagen zitten of hele dagen staan is niet gezond. Het leidt tot fysieke klachten en uiteindelijk tot een verslechterde gezondheid. Toch zijn veel werkplekken zo ingericht dat je de hele dag moet staan of de hele dag moet zitten.

Creativiteit verhogen

Uit onderzoek blijkt dat je brein ineens 2,5 keer zoveel nieuwe ideeën creëert wanneer je gaat staan vanuit een zittende positie. Wanneer creativiteit vereist is in je werk is het dus handig om zitten en staan af te wisselen. Ook bij een brainstormsessie is het belangrijk om zitten en staan af te wisselen. Dit stimuleert namelijk niet alleen creativiteit, wanneer je staat ben je ook eerder geneigd om ideeën met elkaar te delen. Lees hier meer over staand vergaderen in onze blog.

Meer energie

Wie staan en zitten afwisselt krijgt minder snel een dip tijdens het werken. Veel mensen krijgen, vooral ’s middags, een slaperig gevoel. Hierdoor vermindert de werkprestatie.

Bovendien praat je energieker wanneer je staat. Je lichaam heeft namelijk de mogelijkheid om mee te bewegen, wat zich uit in de manier waarop je praat. Dit maakt lastige telefoongesprekken eenvoudiger. Dit kan een groot voordeel zijn voor bijvoorbeeld callcentermedewerkers.

Concentratie verbeteren

Afwisselend staan en zitten verbetert de doorbloeding van het lichaam, en ook van de hersenen, die daardoor meer zuurstof krijgen. Doordat de hersenen meer zuurstof krijgen kunnen deze optimaal presteren, waardoor onder andere je concentratie verbetert.

Hogere verbranding

Je verbrandt meer calorieën wanneer je staat dan wanneer je zit. Afwisselend staan en zitten zorgt ervoor dat je hart ongeveer 10 keer zoveel bloed door je lichaam pompt in vergelijking met enkel zitten. Hierdoor zal je verbranding al snel toenemen.

Gezonder leven

Staan en zitten afwisselen gedurende de dag zorgt er voor dat je gezond blijft. Onderzoek van de University of Missouri-Columbia heeft aangetoond dat langdurig zitten, zonder afwisseling, een negatieve invloed heeft op de stofwisseling. Hierdoor loop je op de lange termijn risico op diabetes en hartkwalen.

Wanneer je al deze aspecten bekijkt dan is het duidelijk dat alleen zittend of staand werken niet gezond is, terwijl afwisselen tussen staand en zittend werken juist veel voordelen heeft. Hierbij is het van belang dat het meubilair geschikt is voor afwisselend staan en zitten.

Bekijk onze zit-sta oplossingen
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Staand werken met Steppie
Staand werken met Steppie

Je hebt het vast weleens gehoord: zitten is het nieuwe roken. Mensen zijn niet gebouwd om veel te zitten. Toch is onze maatschappij er helemaal op ingericht; je begint je d...

Zit-stahulp voor langdurig staand werken
Zit-stahulp voor langdurig staand werken

Het afwisselen van zittend en staand werken bevordert je concentratie, creativiteit en productiviteit. Een actieve zit-stahulp helpt je bij een dynamische werkhouding, waar...

Gezond staand werken
Gezond staand werken

Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Daarom is het goed ons te richten op het veranderen van het zitgedrag. We raden aan meer te be...