Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lekker liggen, makkelijk verplaatsen in bed

Lekker liggen, makkelijk verplaatsen in bed

Het jezelf comfortabel maken en verplaatsen in bed is voor de meeste mensen heel eenvoudig. Hoeveel kracht daarvoor nodig is besef je pas als het niet meer vanzelf gaat.

Hulpmiddelen in de zorg

De zorg helpt bij veel verschillende handelingen in bed; een klein stukje verschuiven, iets hoger in bed, even op de zij rollen, wassen, aankleden en tilbanden aanbrengen. Al deze ogenschijnlijk kleine handelingen belasten de zorgmedewerker fysiek zwaar.

Hulpmiddelen vergroten de zelfstandigheid van de zorgvrager en het gemak van medewerkers. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen. Een goed hulpmiddel is eenvoudig in gebruik, altijd aanwezig op de juiste plek en prettig voor zowel de zorgvrager als de zorgverlener. Een kleine selectie van mijn favorieten:

Wisselliggingssysteem SoftTilt

SoftTilt is een nieuw systeem voor automatisch wisselligging en kan ook gebruikt worden voor de dagelijkse zorg. Om wisselligging toe te passen is het mogelijk het systeem volledig te programmeren, hierdoor wordt de zorgvrager niet onnodig gewekt en de zorgverlener minimaal belast.

Tijdens wassen en aankleden helpt de kanteling bij draaien in bed. Hierdoor is het makkelijker om de zorgvrager te wassen, aan te kleden en tilbanden aan te brengen.

En een groot voordeel, dit systeem ligt altijd klaar voor gebruik.

Wendylett, Permanente glijlakens

Wendylett is een Permanent glijlaken met vele voordelen voor de actieve gebruiker. Het basislaken vergroot de zelfstandigheid bij draaien in bed en opstaan uit bed.

Als de hulpvraag groeit waardoor er meer hulp nodig is, kunnen de toplakens toegevoegd worden. Met deze lakens wordt het nog makkelijker om iemand te draaien in bed. Het grootste voordeel; Dit systeem ligt altijd voor je klaar als je het nodig hebt.

Lejrelet positioneringssysteem

Lejrelet is een eenvoudig en goed positioneringsproduct. De eenvoud is de kracht. Met een combinatie van kussens is het mogelijk iemand in bed te positioneren. De Kussens zijn gemaakt van combinaties van ‘visco-elastisch schuim en daardoor eenvoudig te vormen en aan te passen aan de gebruiker. Dit zorgt voor optimale drukverlichting en aanpassing in situaties waar extra stabiliteit en ondersteuning nodig zijn. Alle kussens zijn als set of los aan te schaffen.

Er zijn lange cilindervormige positioneringskussens voor een zeer stabiele en ondersteunde lighouding.

Er is een driehoekkussen dat gebruikt wordt voor wisselligging of als steun in de rug in een positie van 60°.

Dit is erg handig met wassen en aankleden.

Tot slot zijn er diverse oplossingen voor het ondersteunen van armen en benen.

Kortom een compleet, praktisch en comfortabel pakket aan positioneringsmateriaal dat uitblinkt in gebruiksgemak, eenvoud en comfort.

Draaibed

Een draaibed is een fantastische oplossing voor zorgvragers waarbij de zorg erg zwaar is. Een draaibed kan je vergelijken met een elektrisch glijlaken. Altijd aanwezig en neemt alle fysieke overbelasting weg.

Wil jij advies of wil je een van deze hulpmiddelen uitproberen? Neem dan snel contact met ons op.

Ik wil graag meer advies over liggen en verplaatsen in bed
Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda

Relevante blog posts

Besparen met Vendlet
Besparen met Vendlet

Vendlet is een draaibed waarmee je zonder enige fysieke inspanning je zorgvrager kunt draaien en verplaatsen in bed. Vendlet voorkomt fysieke (over)belasting. Vendlet is co...

Goed zorggereedschap maakt de zorg zelfstandiger en efficiënter!
Goed zorggereedschap maakt de zorg zelfstandiger en efficiënter!

Op 6 januari 2017 is het zorgteam van Health2work gestart met het maken van de gezonde werkplekcheck. We nemen je mee voor een kijkje achter de schermen. ...