Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Besparen met Vendlet

29 maart 2021
Laatste wijzigingsdatum: woensdag 14 jul. 2021
Besparen met Vendlet

Onderzoek van het Technologisch Instituut Denemarken toont aan dat het gebruik van VENDLET-systemen leidt tot minder klachten aan het bewegingsapparaat bij het verplegend personeel. Daarnaast verhoogt VENDLET het comfort van de patiënt en draagt dit systeem bij aan financiële besparingen. Juist in deze tijd met minder mankracht, de toenemende vergrijzing en de toenemende zorgzwaarte is VENDLET dé oplossing.

Wat is VENDLET?

VENDLET is een draaibed waarmee je zonder enige fysieke inspanning je zorgvrager kunt draaien en verplaatsen in bed. VENDLET voorkomt fysieke (over)belasting. VENDLET is comfortabel en neemt schuifkrachten weg. Je maakt hiermee de zorg planbaar. Je bespaart geld en verhoogt de kwaliteit van zorg.

Vermindering fysieke belasting

Onderzoek van het Technologisch Instituut Denemarken toont aan dat het gebruik van een elektronisch draaibedsysteem bijdraagt aan verminderde fysieke belasting van het personeel en aan een verlaagd risico op arbeidsgerelateerd letsel. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met vier Deense gemeentes. Het doel van het onderzoek, dat in de periode januari 2016 tot maart 2018 werd uitgevoerd, was een evaluatie van het effect van elektrische draaibedsystemen op patiënten, het personeel en de financiën. In totaal werden 328 elektronische draaibedsystemen meegenomen in de evaluatie, waarvan 320 VENDLET-systemen.

Het effect van de systemen werd gemeten aan de hand van vier verschillende indicaties:

  • organisatie
  • technologie
  • patiënt
  • financiën

Dit gebeurde door middel van gesprekken, vragenschema's en tijdsregistraties.

VENDLET zorgt voor hogere efficiëntie

In een ander Deens pilotproject werd onderzocht of hulpmiddelen kunnen bijdragen tot het terugbrengen van het aantal medewerkers rond de patiënt in specifieke verplegingssituaties, denk aan bijvoorbeeld verplaatsingssituaties. Deelnemende zorgorganisaties hebben een duidelijke verbetering van de efficiëntie van de VENDLET waargenomen.

Tijdswinst van 73 minuten per patiënt

Deze verhoogde efficiëntie leidde tot een tijdwinst van in totaal 77 uur per week in de 30 verplaatsingssituaties die werden gemeten. In dit project werd daarnaast een nettowinst berekend van 73 minuten per week per patiënt die VENDLET gebruikte. Een betere werkomgeving voor de medewerkers en daarmee een verbeterde kwaliteit voor de patiënten. In 16 verplaatsings- en verpleegsituaties is het de medewerkers gelukt om het aantal verplegers per patiënt terug te brengen naar één verpleger, in 12 situaties is dit deels mogelijk.

Betere kwaliteit voor de patiënt

Het gebruik van mechanische verplaatsing blijkt een positief effect te hebben op de pijnbeleving van patiënten. Bij de laatste meting van het project ervoer geen van de patiënten pijn bij verplaatsing, terwijl meer dan 50% van hun pijn ervoer bij handmatige verplaatsing. Een van de oorzaken hiervan is dat mechanische verplaatsing minder zwaar is en het gehele lichaam van de patiënt ondersteunt. Dit is veiliger voor de patiënt.

De patiënt blijft hierdoor rustig in plaats van het personeel tegen te werken, boos of verbaal agressief te worden. Dit heeft een positief effect op het humeur van de patiënt.

De voordelen van VENDLET

  • De fysieke belasting voor de zorgverlener is veel minder dan bij het gebruik van andere zorghulpmiddelen zoals een glijzeil.
  • Door gebruik te maken van de elektrische zijhekken kun je efficiënt werken en voorkom je onnodig omlopen en valgevaar.
  • Het VENDLET V5S systeem kan in zowel zorginstellingen als in de thuissituatie worden gebruikt. Draaien of verplaatsen vindt plaats zonder enige fysieke inspanning, ideaal tijdens de dagelijkse zorg zoals wassen, aankleden en het aanbrengen van een tilband.
  • Het systeem maakt het mogelijk om wisselligging te geven ter voorkoming van decubitus. Omdat het de zorgverlener minder inspanning kost, voelt de cliënt zich niet als een last voor de verzorger.
  • Het omrollen en verplaatsen van een cliënt gaat veel soepeler en comfortabeler dan “met de hand”.
  • De zorgverlener kan in de meeste gevallen alleen werken zonder hulp van een collega, waardoor het VENDLET V5S naast alle eerdere voordelen ook een economische meerwaarde heeft. Naast de VENDLET V5S is er ook een VENDLET V5+ voor een gebruikersgewicht tot 400 kg om obesitas situaties aan te kunnen.

Nog meer tips om de fysieke belasting te verminderen lees je in Dé Ergonomiegids!

VENDLET in jouw organisatie!?

Health2work beschikt over een calculatiemodel, waarmee je kunt zien hoe groot de besparing is, die je kunt realiseren. Heb je interesse in het VENDLET systeem dan komen wij graag naar je toe. Je kunt het systeem zelf ervaren of proberen bij een specifieke casuïstiek.

Doe de besparingscheck >
Michèle Vandevyvere
Michèle Vandevyvere

Michèle is onze ergonomisch adviseur binnendienst en het eerste aanspreekpunt in Gentbrugge. Wie naar Health2Work belt krijgt Michèle aan de lijn, zij helpt de klant verder en verwijst waar nodig de klant door naar de juiste collega. "Gezondheid is iets wat mij sterk bezig houdt in het dagelijkse leven. Ik ga vaak sporten en dan voornamelijk lopen om mijn conditie op pijl te houden. Ik doe dit ook in competitie en daar hoort natuurlijk een gezonde levensstijl bij, zowel op het gebied van voeding als qua werkplek. Mijn doel is om iedereen aan een “gezonde” werkplek te helpen!"

Ga naar alle blog berichten van Michèle