Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Staand vergaderen is effectiever

Staand vergaderen is effectiever

1 op de 3 Belgen beweegt nog steeds te weinig (GVA). Ook Nederland is kampioen stilzitten.Volgens Stefaan Demarest van Sciensano is op het werk de grootste winst te boeken. “Vroeger haalde je lichaamsbeweging uit je job. Nu zitten we allemaal urenlang aan onze computer.” Tijd voor verandering. Wist je dat staand vergaderen een perfecte manier is om het zitten te onderbreken en bovendien efficiënter is?

Meer dan vier miljoen Belgen voldoet niet aan de minimumnormen wat beweging betreft. Met dat cijfer scoort België internationaal slecht. Dit willen we toch voorkomen? Kom in beweging!

Voordelen staand vergaderen

Een vergadering is een mooi moment om in de benen te komen. Het biedt namelijk veel voordelen zoals:

 • Non-verbale communicatie
  Tijdens de staande vergadering neem je een actieve houding aan en je laat meer non-verbale communicatie zien. Het gesprek wordt completer en je begrijpt elkaar beter.
 • Meer energie en productiviteit
  Als je staat is je stofwisseling hoger, je hart pompt dan 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper. De beslissing wordt sneller genomen doordat er weinig eindeloze argumenten worden benoemd.
 • In beweging
  Door staand te vergaderen ben je meer in beweging dan wanneer je zit. De Britse bewegingsexpert Dr. John Buckley van de Chester University geeft aan dat staand werken en dus ook vergaderen dé manier is om obesitas te verminderen. Met drie uur per dag staan verlies je 144 calorieën, daarnaast verbeter je je bloedcirculatie wat essentieel is voor een goede gezondheid.
 • Creativiteit en goede samenwerking
  Tijdens een staand overleg ben je eerder geneigd om ideeën met elkaar te delen. Staand ben je minder met processen bezig, dit geeft de ruimte om creativiteit te stimuleren.
 • Kostenbesparing
  Staand vergaderen is effectiever. Professor Vink, teammanager Omgeving en Innovatie, geeft aan dat je tijdens een staande vergadering scherper en meer to the point bent. Je bent direct bewust van het punt ‘Wat is het doel van de vergadering? En wat gaan wij bespreken?’ Maar liefst 25 procent van de werktijd gaat op aan vergaderen. Hierop kun je besparen.

Effectief vergaderen met de Stand2Work

Een lange tafel met daarop koffie, thee en water. Een laptop erbij, want we moeten nog snel even iets afwerken of die ene belangrijke mail nog sturen, tevens ook wel handig voor erbij tijdens de vergadering. Met z'n allen zitten we rond de tafel om vervolgens een paar uur later weer uit onze stoel op te staan.

'Als mensen gaan zitten tijdens een overleg, krijgen zij het gevoel bij de openhaard plaats te nemen'

Met andere woorden als we gaan zitten, mag het even duren en hoeft de organisatie van de vergadering niet zo strikt te zijn. Herkenbaar? Dit blijkt één van de grootste frustraties te zijn van de Belgische werknemers en toch doen we hier allemaal gretig aan mee.

Ook ik…totdat ik de "Stand2Work" zag staan en me afvroeg 'hoe moet ik hier op gaan zitten?' Ik ben nogal nieuwsgierig van aard en wilde dit uiteraard wel uitproberen. Onmiddellijk heb je een beter gevoel bij het gebruik omdat je wat meer gaat gaan leunen en de knieën voelbaar worden ontlast. Voor mensen, zoals ik, die bij langdurig staan last krijgen, is dit de ideale oplossing.

Een ellenlange presentatie bijwonen al staande? Plaats de Stand2Work in de ruimte en medewerkers zullen minder vermoeid worden. Ook perfect voor mensen met rugklachten. Als je staat ben je alerter en meer to the point. Minder tijdsverlies achteraf om alles nog eens te verduidelijken want de medewerkers hebben er veel meer van opgestoken! Wederom, leuk, praktisch en tijdswinst!

Nu zul je denken: ja maar, ik heb een zittend beroep. In de meeste gevallen kun je je werk ook wel een tijdje staand volhouden, als je maar het juiste materiaal hebt. Denk aan een bureau die je kunt verstellen en waarbij je dus staand kunt gaan werken. Breng deze tips snel in praktijk! Meer weten? Schroom niet om ons te bellen of om advies te vragen.

30 dagen gratis proberen

Zelf ontdekken of de Stand2Work iets voor je is? Vraag een proefplaatsing aan van de Stand2Work of andere “stahulpen” zoals de Muvman, zadelkrukken en overtuig jezelf en anderen rondom u. Wat de lange vergaderingen… dat wil toch niemand?

Stand2Work 30 dagen gratis proberen

1 Graves, L.E.F., Murphy, R.C., Sherpherd, S.O., Cabot, J., & Hopkins, N.D. (2015) Evaluation of sit-stand workstations in an office setting: a randomised controlled trial.

2 GVA

Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert

Relevante blog posts

Zit-stahulp voor langdurig staand werken
Zit-stahulp voor langdurig staand werken

Het afwisselen van zittend en staand werken bevordert je concentratie, creativiteit en productiviteit. Een actieve zit-stahulp helpt je bij een dynamische werkhouding, waar...

Gezond staand werken
Gezond staand werken

Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Daarom is het goed ons te richten op het veranderen van het zitgedrag. We raden aan meer te be...