Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Gezond staand werken

Gezond staand werken

Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Daarom is het goed ons te richten op het terugdringen van het zitgedrag. We raden aan meer beweging toe te voegen aan het werk: wissel het zittend en staand werken af. Iedere vorm van beweging gedurende de dag levert een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid, concentratie en productiviteit. In deze blog lees je hoe je gezond staand kunt werken, want lang staan kan fysiek ook zwaar zijn.

Waarom gezond staand werken?

We zijn niet gemaakt om lang te zitten, maar ook niet om lang te staan. Het lange staan op een harde vloer is vermoeiend voor je lijf, het kost ongeveer 20 % meer energie dan zitten. Als je met beide voeten plat op de grond staat wordt de druk op het bloedvatenstelsel vergroot, dit vergroot de kans op spataderen. Daarom is het belangrijk aandacht te schenken aan een gezonde sta-werkplek. Zorg voor een mogelijkheid om gezond staand te kunnen werken, om de problemen hierboven genoemd te voorkomen. Hoe je gezond staat lees je verderop in deze blog. Vergeet in ieder geval niet af te wisselen met stilzitten en beweging!

Een gezonde werkplek

Een werkplek waar je voldoende kunt afwisselen tussen staan, zitten en beweging. Dát is een gezonde werkplek. De Arbowet schrijft geen regels voor staand werk voor. Wel geeft de wet een aantal aandachtspunten bij staand werken, o.a.:

 • De werkplek moet zo ingericht zijn dat de werknemer de vrije keuze heeft om het werk staand of zittend uit te voeren.
 • Zorg ervoor dat het meubilair op de werkplek werken in diverse houdingen mogelijk maakt en houd vooral rekening met reikafstanden en voetruimte.
  Als het werk zittend kan worden uitgevoerd, dan verdient dat de voorkeur. Maar langdurig zitten is ook niet wenselijk. Het beste is zitten en staan af te wisselen.

Waarom het zo belangrijk is om in beweging te blijven tijdens je werk? Agnes geeft je 5 redenen waarom beweging belangrijk is tijdens je werk.

Een gezonde werkplek biedt een variatie aan werkhoudingen. Een zit sta bureau ondersteunt hierbij. Je kunt eenvoudig de hoogte instellen, zodat je zittend en staand kunt werken. Op een bureaufiets heb je al snel de eerste kilometers te pakken! Een ideale combinatie als je het mij vraagt. Wat voor mij prettig werkt, is een geheugensteuntje die mij vertelt dat het tijd is om in beweging te komen of een break te nemen. CtrlWORK helpt om op de juiste tijdstippen mentale en fysieke herstelmomenten te pakken, waaronder het afwisselen van houding!

Een gezonde sta-werkplek

Als je normaal met beide voeten op een harde ondergrond staat is dit zwaar en belastend, je krijgt statische spierspanning. Een actieve stahulp zorgt ervoor dat je constant in beweging bent, dit verbetert de concentratie. Dit bevordert de bloedsomloop, zodat je het staan langer kunt volhouden.

Een gezonde sta-werkplek heeft een groot aantal voordelen:

 • Hogere productiviteit en betere doorbloeding
  Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper.
 • Reduceert rug- schouder- en nekklachten
  Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
 • Goede gezondheid
  Staand werken is dé manier om kans op obesitas te reduceren, aldus de Britse bewegingsexpert Dr. John Buckley van de Chester University. Daarnaast verbeter je je bloedcirculatie wat essentieel is voor een goede gezondheid.
 • Verbrand calorieën
  Je verbrandt maar liefst 144 calorieën tijdens drie uren staand werken.

De Steppie is een mooi voorbeeld van een actieve stahulp die je helpt om een gezonde sta-werkplek te creëren. Het is een stabiel balansbord die je constant in beweging houdt. Je traint de romp ondersteunende spieren en bevordert hiermee een natuurlijke houding.

Daarnaast kan ik de Aeris Active vloermat aanraden. Dit is een mat waarop het voelt alsof je op bosgrond staat. Het klinkt een beetje gek, maar je moet het gewoon uitproberen! De 3D structuur in de mat zorgt voor een activering van de reflex zones en sensoren. Dit stimuleert beweging en houdt je wakker en fit.

Probeer een actieve stahulp!

Het afwisselen van houding en beweging verhoogt je concentratie, verbetert je creativiteit en je krijgt meer energie. Een actieve stahulp helpt je bij een dynamische sta-houding, waardoor het staan minder belastend is voor je onderrug.

Wil jij de Steppie of de Active vloermat in je eigen werkomgeving uittesten? Dat kan!

Ik wil de Active vloermat 30 dagen uitproberen
Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Staand werken met Steppie
Staand werken met Steppie

Je hebt het vast weleens gehoord: zitten is het nieuwe roken. Mensen zijn niet gebouwd om veel te zitten. Toch is onze maatschappij er helemaal op ingericht; je begint je d...

Staand werken is goed voor je productiviteit!
Staand werken is goed voor je productiviteit!

Zoals ik een tijdje geleden schreef is het de hoogste tijd om in beweging te komen. Naast staand vergaderen, kun je ook tijdens je werk bewegen. Gemakkelijker, want nu hoef...

Staand werken, hoe hou je het vol?
Staand werken, hoe hou je het vol?

Bij Health2Work zijn allerlei ergonomische hulpmiddelen om voldoende van werkhouding te wisselen. Iedereen heeft zijn favoriete hulpmiddelen en heeft een eigen manier gevon...