Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Veilig werken in de industrie met een exoskelet

Veilig werken in de industrie met een exoskelet

In de industrie wordt er veel van je lichaam gevraagd. Zo moet je soms lange dagen staan en zware spullen tillen. Deze fysieke belasting kan leiden tot blessures en vermindering van werkprestaties. Om deze klachten te voorkomen kan je gebruik maken van een exoskelet. Een exoskelet is gemaakt om jouw lichaam te ondersteunen bij fysieke taken. Ben jij benieuwd hoe de exoskelet werkt? En wat de voordelen zijn? Lees het in onze nieuwe blog.

Wat is een exoskelet?

Niet alle taken in de industrie kunnen geautomatiseerd worden: een exoskelet kan jou hierbij helpen. Een exoskelet is een draagbaar skelet dat je zelf kunt aansturen. Het skelet is ontworpen om het lichaam te ondersteunen. Het skelet versterkt de kracht, uithoudingsvermogen en vermindert belasting op het lichaam. Ideaal als je tijdens je werk veel en zwaar moet tillen of als je in een langdurig belastende houding werkt.

Wanneer gebruik je een exoskelet?

In verschillende situaties kan je gebruik maken van een exoskelet. Denk aan: als je veel boven je hoofd werkt, wanneer de reikafstand vergroot moet worden, wanneer er veel getild of gebukt moet worden. Door gebruik te maken van het skelet zorg je voor een juiste werkhouding en kan je fysieke klachten voorkomen, daarnaast voorkomt het skelet langdurige uitval. Het skelet kan ingezet worden op curatieve basis als je al klachten ervaart, maar ook op preventieve basis wanneer je nog geen klachten ervaart maar deze wil voorkomen.

Voordelen van exoskeletten in de industrie

1. Vermindering van fysieke klachten: door de ondersteuning van het exoskelet wordt het lichaam minder belast. Hij biedt ondersteuning bij tillen en dragen van zware voorwerpen, maar ook bij een langdurig belastende houding werk geeft het skelet ondersteuning.

2. Verhoogde productiviteit: het skelet zorgt voor minder spanning op de spieren waardoor je langer efficiënt en veilig te werk kan. Dit leidt tot een hogere productiviteit.

3. Vermindering ziekteverzuim: in de industrie wordt er veel gevraagd van je lichaam, als dit je lichaam te veel wordt kan dit leiden tot klachten of zelfs ziekteverzuim. Door meer ondersteuning te bieden aan het lichaam voorkom je klachten en zullen er minder mensen uitvallen.

Conclusie

Tijdens het werken in die industrie krijg je te maken met veel inspanning van je lichaam: dit kan leiden tot fysieke klachten. Een exoskelet zorgt voor voorkomen of verhelpen van de klachten. Maar naast het voorkomen of verhelpen van klachten heeft het skelet meer voordelen zoals een verhoogde productiviteit en vermindering van het ziekteverzuim. Ben jij benieuwd naar de verschillende exoskelletten? Bekijk ze op onze website.

Advies over exoskelet?

Ervaar jij klachten tijdens je werk en ben jij opzoek naar een passende oplossing? Of wil je passend advies? Neem contact op met een van onze ergonomische adviseurs die helpen jou graag!

Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Praktijkervaring met exoskeletten
Praktijkervaring met exoskeletten

Exoskeletten bieden een oplossing voor overbelasting door fysiek zware werkzaamheden, denk aan werken boven je macht, repeterende of statische bewegingen en tillen, duwen e...

Duurzame inzetbaarheid en Exoskeletten
Duurzame inzetbaarheid en Exoskeletten

Veel werknemers kampen met fysieke klachten, waardoor zij hun werkzaamheden niet goed kunnen doen of soms zelfs helemaal niet meer kunnen uitvoeren. Een gezonde werkhouding...

Exoskelet leidt tot minder belasting bij stukadoors
Exoskelet leidt tot minder belasting bij stukadoors

Onlangs heeft TNO in samenwerking met Knauf een test uitgevoerd bij stukadoors om te kijken naar de effecten van de exoskelet. Hoe deze test eruit zag en wat de uitkomst da...