Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Wat is ergonomisch werken en waarom is het belangrijk?

Wat is ergonomisch werken en waarom is het belangrijk?

Ergonomie houdt zich bezig met het afstemmen van de menselijke vaardigheden, het werk en de werkomstandigheden, zodat mensen productiever en gezonder kunnen werken. Ontdek in deze blog hoe je ergonomisch kunt werken met correct ingestelde ergonomische oplossingen.

Ergonomisch werken heeft een positief effect op de manier waarop werknemers hun werk uitvoeren en is daardoor van groot belang. Een gezonde houding voorkomt fysieke klachten en stimuleert de productiviteit, creativiteit en vitaliteit van medewerkers.

Hoe werk ik ergonomisch?

Binnen ergonomisch werken is de comfortzone het kernwoord. Wat is de comfortzone? De comfortzone is het gebied tussen je beide schouders. Zorg ervoor dat het toetsenbord en je muis binnen deze comfortzone ligt. Hierdoor vermijd je onnodig reiken en onnodige spierspanningen. Een compact toetsenbord en een verticale muis is de ideale combinatie. Je muis en toetsenbord liggen nu dicht bij elkaar waardoor je binnen de comfortzone werkt. De verticale muis zorgt voor een natuurlijke stand van je arm en hand, waardoor je klachten voorkomt.

Het is erg belangrijk om door de dag heen te wisselen van houding. Een ergonomische werkplek zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om je werkhouding af te wisselen. Daarnaast valt of staat een gezonde werkplek met een goede bureaustoel. Een ergonomische instelbare bureaustoel voorkomt en verhelpt nek-, rug-, schouder, elleboog- en polsklachten.

Tijdens je werkdag zit je vaak meerdere uren achter elkaar, belangrijk aan een bureaustoel is dat de stoel je lichaam ondersteunt en aansluit op jouw lichaam. Een instelbare bureaustoel kun je naar eigen wens instellen. Een voorbeeld van een goed instelbare ergonomische bureaustoel is de RH Logic 400. Deze bureaustoel beschikt over een modulair systeem. Dit houdt in dat er op maat gemaakte aanpassingen gedaan kunnen worden op de armleggers, rug of zitting. Hierdoor wordt jouw lichaam optimaal ondersteund.

Benieuwd of jij ergonomisch werkt?

Ervaar jij werkgerelateerde klachten maar weet je niet hoe je de oorzaak van deze klachten kunt herleiden? Of vraag je je af hoe je je werkplek in kunt stellen om klachten te vermijden? Dan is een werkplekanalyse iets voor jou.

De werkplekanalyse

Met een werkplekanalyse wordt er onderzocht hoe jij gebruik maakt van je werkplek en waar je verbeteringen door kunt voeren om het maximale uit je werkdag te halen. Ook wordt er gedemonstreerd hoe je met de juist ingestelde werkplek je werkhouding enorm kunt verbeteren, met als doel: het voorkomen van lichamelijke klachten.

De werkplekanalyse wordt zowel curatief als preventief ingezet. De curatieve analyse is zeer geschikt voor mensen die werk gerelateerde, fysieke klachten hebben en hiervoor een oplossing zoeken. Wil je klachten voorkomen en weten hoe je ergonomische oplossingen goed instelt voor jouw lichaam? Dan is de preventieve analyse geschikt.

Het ergonomiepaspoort

Je kunt een werkplekanalyse uit laten voeren door de ergonomisch adviseurs van Health2Work. De informatie die onze ergonomisch adviseurs verzamelen tijdens de werkplekanalyse wordt vastgelegd in het ergonomiepaspoort. Het ergonomiepaspoort is een overzichtelijk naslagwerk waarin je persoonlijke tips en aanbevelingen terug kunt vinden. Ook staan jouw individuele werkplekinstellingen in het ergonomiepaspoort genoteerd.

Meer informatie over het ergonomie paspoort vind je hier

Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet

Relevante blog posts

In gesprek met een Arbeidsdeskundige over gezonde werkplekken
In gesprek met een Arbeidsdeskundige over gezonde werkplekken

Miranda van der Poel is eigenaar van/arbeidsdeskundige bij Van der Poel Arbeidsdeskundig Advies & Reïntegratie. Miranda richt zich met name op beoordeling, onders...

De favoriete stoel van Arbo adviseurs
De favoriete stoel van Arbo adviseurs

Marijke de Roo is key accountmanager bij Flokk. Flokk is marktleider in Europa op het gebied van ontwerp, ontwikkeling en productie van kantoormeubilair. Marijke zet zich d...

Het belang van een in hoogte verstelbaar bureau
Het belang van een in hoogte verstelbaar bureau

Werk jij voornamelijk achter een computer of laptop? Dan zit je al snel zo’n acht uur per dag aan een bureau. Ergonomisch verantwoord werken, begint bij de juiste materiale...