Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De ideale ergonomische muis tegen jouw klachten!

24 februari 2016
De ideale ergonomische muis tegen jouw klachten!


Zit je de hele dag achter de computer en werk je veel met de muis? Dan is de kans op klachten aan nek, schouders, pols of vingers groot. Je kunt het aantal muisklikken verminderen door gebruik te maken van sneltoetsen.
Daarnaast is het belangrijk dat je een goede ergonomische muis gebruikt. Maar wat is nou de ideale muis die past bij jouw werk en die klachten voorkomt? Lees het in mijn blog!

Heb ik een andere muis nodig?

Wanneer je klachten in je nek en schouders ervaart, raad ik aan eens een andere muis te proberen. Ontdek zelf wat een andere muis doet met de spierspanning in je nek en schouders. Daarnaast is het goed om de muis zo weinig mogelijk te gebruiken. Laat je hand niet onnodig op de muis rusten.

Welke muis past bij mij?

Het is belangrijk om na te gaan welke muis bij jouw werkzaamheden past. Doe je grafisch of ander precisiewerk? Dan past een fijn motorische muis heel goed bij jou. Een fijn motorische muis maakt de beweging vanuit de pols. Door deze beweging kun je de muis erg nauwkeurig bedienen. Daarnaast heb je de muis dichtbij je lichaam en wordt de reikafstand korter.

Doe je geen nauwkeurig werk? Dan kun je heel goed werken met een grofmotorische muis. Deze muis maakt de beweging vanuit de bovenarm. Hiermee ontlast je je pols.

Hieronder beschrijf ik een aantal muizen, die goed bij de verschillende werkzaamheden passen:

Verticale muis voor fijn motorisch werk

Doe je veel grafisch of precisiewerk met de muis? Dan is een verticale muis, zoals de Evoluent een perfecte muis! Deze muis is erg nauwkeurig, doordat het een fijn motorische muis is. De klikaanslag is erg licht, wat vingerklachten voorkomt of oplost.

De Evoluent simuleert de natuurlijke handschud-positie, zoals je iemand de hand geeft. Dit is de natuurlijke houding voor je hand. Het is onlogisch om je hand een kwartslag te draaien om je muis te bedienen, je creëert hiermee onnodig veel spierspanning en je loopt kans op RSI/ KANS klachten.

  • Nauwkeurige muis
  • Natuurlijke handschudpositie
  • Voorkomt spierspanning

Benieuwd naar de nauwkeurigheid van deze verticale muis?

Probeer de Evoluent muis nu 30 dagen gratis!

Verticale muis voor grof motorisch werk

Ken je nog die joystick van vroeger? Nostalgie, voor mij althans! ;-) De Penguin is een verticale joystick-muis. Met deze ergonomische muis maak je de beweging vanuit de bovenarm; je maakt grofmotorische bewegingen. Dit maakt dat je geen precisiewerk kunt doen met de Penguin.

Net zoals de Evoluent is de positie van je pols en onderarm ontspannen. Het verschil tussen de Evoluent en de Penguin muis is dat je de Penguin steviger in de hand hebt. Hierdoor kun je eenvoudiger grofmotorisch werk verrichten.

Een voordeel van de Penguin is dat deze symmetrisch is. Je kunt van een rechtshandige een linkshandige muis maken, met behulp van het strikje van de Penguin. (en andersom natuurlijk!) De muisgevoeligheid, DPI, van de Penguin muis is instelbaar.

  • Beweging vanuit de bovenarm
  • Natuurlijke handschudpositie
  • Symmetrische muis
  • DPI instelbaar
Probeer de Penguin muis nu 30 dagen gratis!

Centrische muis voor alle werkzaamheden

Met een centrische muis werk je binnen de comfortzone. De Mousetrapper plaats je voor het toetsenbord, hierdoor zijn je armen, polsen en handen in één lijn. Zo weinig mogelijk lichaamsdelen zijn in beweging, zelfs je polsen zijn in ruststand. Dit is werken in de zogenoemde comfortzone.

Beweging creëert spierspanning en dit voorkom je met het gebruik van de centrische muis Mousetrapper. De beweging van de centrische muis is minder nauwkeurig, dan een verticale muis. Belangrijk om te weten dat je even moet wennen aan het gebruik van de Mousetrapper, maar eenmaal gewend ben je verkocht!
De Mousetrapper lost elke klacht op, omdat je vrijwel geen spierspanning creëert.

  • Werken binnen comfortzone
  • Geen spierspanning
  • Klacht oplossend
Probeer de Mousetrapper nu 30 dagen gratis! Laat je adviseren
Aafke Wallie van Dijk
Aafke Wallie van Dijk

Aafke Wallie is sinds 2015 marketingmedewerker bij Health2Work. Ze is verantwoordelijk voor alle communicatiemiddelen. “Bij Health2Work hebben we als doel mensen een gezonde werkplek te bieden, zodat ze productiever te werk kunnen gaan. Ook ik vind het belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk gaan. Dat wij daar als team voor kunnen zorgen, vind ik een mooie gedachte.”

Ga naar alle blog berichten van Aafke Wallie