Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Dynamisch werken; kleine beetjes maken het verschil!

Dynamisch werken; kleine beetjes maken het verschil!

Staand werken, beweegmomentjes inlassen of af en toe een half uurtje op de bureaufiets; in veel kantooromgevingen is dynamisch werken al geïntegreerd. Dit is een mooie ontwikkeling, want het onderbreekt het langdurig zitten. Ook draagt dynamisch werken bij aan de vermindering van de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Dianne Commissaris, bewegingswetenschapper en eigenaar van BTR, vertelt je over de voordelen van dynamisch werken.

Twee uur minder zitten = twee uur meer energie verbranden

In juni 2015 brachten internationale experts een eerste aanbeveling over dynamisch werken naar buiten. Het advies is om zitten tijdens het werk gedurende twee uur te vervangen door staan en licht fysieke activiteiten zoals lopen en fietsen. Vervang twee uur zitten op kantoor door dynamisch werken. Je zorgt er dan voor dat je meer energie verbruikt en meer kilocalorieën verbrandt. Per dag is dit misschien niet veel, maar opgeteld bij elkaar in een jaar wel. Genoeg voor … marathons of … Elfstedentochten. Hoeveel denk jij?

Een uitstapje naar MET-waardes

Maar hoe weet je nu hoeveel energie je verbruikt tijdens zitten, staan of andere activiteiten? Je kunt dit meten, maar om dat betrouwbaar te doen heb je best wel dure onderzoeksapparatuur nodig. Gelukkig hebben wetenschappers een tabel gemaakt waarin het energieverbruik van alle denkbare activiteiten te vinden is: het Compendium van Fysieke Activiteiten.

Dat verbruik drukt men uit in MET, waarbij MET staat voor: ‘Metabole Equivalent van de Taak’. Het energieverbruik van zittend kantoorwerk is volgens de tabel 1,5 MET en van staand werken 1,8 MET. Zo zie je dat staand werken meer energie vraagt dan zittend werken. Iets wat we al verwacht hadden, maar door de tabel weten we nu ook hoevéél meer energie het vraagt. Maar liefst 20% meer dan zitten.

Kleine beetjes zijn samen groot!

Een persoon van 80 kg kan 80 kcal extra verbranden door twee uur dynamisch te werken, in plaats van zittend. Dit is 400 kcal extra per werkweek van 5 dagen en 18.400 kcal extra in een jaar met 46 werkweken. En nou komt het.. Dit extra energieverbruik staat gelijk aan:

  • 5,4 marathons lopen (9,6 km/uur);
  • 3 Elfstedentochten schaatsen (14,4 km/uur);
  • 3 Elfstedentochten fietsen (15 km/uur);
  • 2 maal de Noordzee, 34 km van Dover naar Calais, over zwemmen (vrije slag, 1,2 km/uur).

Zulke geweldige prestaties zijn dus te vergelijken met dag-in-dag-uit, week-in-week-uit twee uur minder zitten. Hoe fantastisch is dat!

Nu denk je misschien; ik weeg helemaal geen 80 kg, haal ik dan ook niet die 5,4 marathons? Ja, die haal je wel! Want lichtere mensen verbranden tijdens het dynamisch werken weliswaar minder kilocalorieën, maar dat doen ze ook tijdens de marathon of een Elfstedentocht. Hetzelfde geldt voor zwaardere mensen; zij verbranden meer kilocalorieën tijdens het dynamisch werken, en dat doen ze ook tijdens de marathon of Elfstedentocht.

Meer weten?

Wil je meer weten over dynamisch werken? Bekijk ons productaanbod voor dynamisch werken of neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

5 redenen om meer te bewegen op je werkplek
5 redenen om meer te bewegen op je werkplek

Langdurig zitten is ongezond, maar ook te veel staan kan negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het is de afwisseling die belangrijk is. Iedere vorm van beweging g...

Dynamisch werken in een inspirerende kantooromgeving
Dynamisch werken in een inspirerende kantooromgeving

De projectinrichting van jouw werkomgeving kun je volledig aan ons uitbesteden, wist je dat al? Keerpunt ging je voor. Onze projectinrichting zorgt ervoor dat iedere werkne...

Productiever door beweging
Productiever door beweging

Bewegen is gezond, dat weet iedereen, maar wat voor invloed heeft dynamisch werken nou precies? Wat zijn de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten, hoe kan je het voorkom...