Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Dynamische werkplekken

Dynamische werkplekken

Zittend werk brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Dynamische werkplekken kunnen deze risico’s mogelijk verminderen. Om die reden is in een studie onderzocht wat een dynamische werkplek kan betekenen voor medewerkers die grotendeels zittend werken. Werknemers konden op de werkplek gebruik maken van een loopband, een fietsergometer en een werkplek waarop men zittend een elliptische trapbeweging maakt.

Wat is een dynamische werkplek?

Een dynamische werkplek is een werkplek waaraan (computer)werkzaamheden gecombineerd kunnen worden met lichaamsbeweging. Een relatief nieuw fenomeen, waar in Nederland nog weinig onderzoek naar gedaan is. Maar vanwege de groeiende aandacht voor de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers is de kans groot dat steeds meer kantoren de komende jaren gebruik gaan maken van dynamische werkplekken.

Test een dynamische werkplek! Meer informatie aanvragen

Alle deelnemers stonden op voorhand open voor een dynamische werkplek. Na kortdurend gebruik is echter niet iedereen positief. Voor een blijvende positieve beleving zijn enkele factoren van groot belang:

  • Instel- en gebruiksgemak
  • Gemak waarmee men kan bewegen
  • Ergonomisch ontwerp van de werkplek
  • Beschikbaarheid van de werkplek
  • Toegankelijkheid van de ruimte waarin de dynamische werkplek staat
  • Sociale acceptatie op de werkvloer

Onderzoekers adviseren organisaties op basis van hun studie de dynamische werkplek eerst op proef te testen. Ook is het verstandig om meerdere soorten dynamische werkplekken te vergelijken, omdat werknemers verschillende voorkeuren hebben. Na langdurig gebruik is het raadzaam om deze proefperiode te evalueren. Health2Work kan deze volledige proefplaatsing en evaluatie voor de organisatie verzorgen.

Een goed voorbeeld van een dynamische werkplek is de Oxidesk. De Oxidesk is in samenwerking met TNO ontwikkeld. Deze laat je tegelijkertijd bewegen en werken. De werkplek is eenvoudig in te stellen en voor vrijwel iedereen direct te gebruiken.

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Staand werken, hoe hou je het vol?
Staand werken, hoe hou je het vol?

Bij Health2Work zijn allerlei ergonomische hulpmiddelen om voldoende van werkhouding te wisselen. Iedereen heeft zijn favoriete hulpmiddelen en heeft een eigen manier gevon...

Dynamische werkplek
Dynamische werkplek

Zit je de hele dag op je bureaustoel? Dan is het tijd om in beweging te komen! Een dynamische werkplek ondersteunt je hierbij. Langdurig zitten is namelijk ongezond. Wat ee...

Dynamisch werken in een inspirerende kantooromgeving
Dynamisch werken in een inspirerende kantooromgeving

De projectinrichting van jouw werkomgeving kun je volledig aan ons uitbesteden, wist je dat al? Keerpunt ging je voor. Onze projectinrichting zorgt ervoor dat iedere werkne...