Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Fysieke (over)belasting in de zorg

Fysieke (over)belasting in de zorg

Door de rumoerige jaren binnen de zorgsector is de werkdruk binnen de zorg flink gestegen. Dit in combinatie met de grote lichamelijke overbelasting zorgt voor het hoge ziekteverzuim in zorg en welzijn. In het vierde kwartaal van 2021 was het ziekte verzuim onder de zorgwerknemers maar liefst 7,5. Door middel van onze slimme hulpmiddelen kunnen we zorgwerkzaamheden verlichten en ervoor zorgen dat de kans op fysieke klachten beperkt wordt. Een voorbeeld van zo'n slim hulpmiddel is de Vikta Komfitilt. In deze blog delen we hoe de Vikta Komfitilt bij kan dragen aan duurzame zorg.

Voorkomen is beter dan genezen

Als zorgmedewerker verricht je veel mens-intensief werk en werk je vaak boven je macht. Denk aan niet patiënt gebonden handelingen zoals hurken en knielen tot tillen en manoeuvreren van rollende objecten. Maar ook patiëntgebonden handelingen zoals het verplaatsen binnen de grenzen van het bed, dit vergt veel mens-intensief werk.

Ouderen of zieke mensen brengen het grootste deel van de dag liggend door. Dit langdurig liggen zorgt voor druk op bepaalde lichaamsdelen en dit kan decubitus veroorzaken. Wisselligging is absoluut noodzakelijk om doorligging te voorkomen. De handelingen die je als verplegende en verzorgende moet uitvoeren om doorligging te voorkomen zorgen op langere termijn voor gezondheidsproblemen, ook wel dynamische belasting. De Vikta Komfitilt wissellig-systeem is het alternatief voor handmatig draaien van de patiënt.

Vikta Komfitilt wissellig-systeem

De Vinkta Komfitilt is een zijdelings roterend therapiesysteem dat eenvoudig onder het matras gelegd kan worden. Dit systeem zorgt voor een zijwaartse kanteling (de lengte van het bed, van hoofd tot voet) van 20-25 graden. Het zorgt voor belasting en herverdeling van lichaamsgewicht van de gebruiker, waardoor drukpunten niet kunnen ontwikkelen en betere nachtrust wordt verkregen.

Hoe werkt het roterend therapiematrassysteem

De Komfitilt bestaat uit een til- en draaiplatform met bedieningseenheid die patiënten op gezette tijden voorzichtig beweegt om te helpen met draaien. Hierdoor is de patiënt minder afhankelijk van personeel. Maar het grootste voordeel is dat de arbeidsintensieve handelingen bij het zorgpersoneel wordt verlaagd.

Wanneer kan je de Komfitilt inzetten

Het Komfitilt wissellig-systeem is geschikt voor inzet op zowel curatieve als preventieve basis van decubitus bij de volgende patiënten:

  • Met matig tot hoog risico op de ontwikkeling van doorligwonden.
  • Al Decubitusplekken hebben ontwikkeld
  • Mobiliteitsklasse C,D en E
  • Met een gewicht tot 320 kg.
  • Die zonder hulp hun ligpositie niet kunnen veranderen.
  • Die regelmatig moeten draaien en niet in aanmerking komen voor handmatig draaien.

Uitproberen op jouw zorglocatie?

Ben je nieuwsgierig geworden hoe de Vitka Komfitilt jouw medewerkers ontlast. Probeer het wissellig systeem 14 dagen uit in jullie zorgomgeving. Neem gerust contact met ons op om de proefplaatsing aan te vragen.

Vraag een proefplaatsing aan
Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda

Relevante blog posts

Duurzame zorg door innovaties in wisselligging
Duurzame zorg door innovaties in wisselligging

Hoe kunnen innovaties in wisselligging en houdingsvariatie bijdragen aan het reduceren van fysieke belasting? Lees het in deze blog!...

30 dagen gratis een product uitproberen
30 dagen gratis een product uitproberen

Onze producten gratis uitproberen in je eigen werkomgeving: dat is toch de beste manier om erachter te komen of de producten echt iets voor jo...

Wees zuinig op je rug en verminder fysieke belasting!
Wees zuinig op je rug en verminder fysieke belasting!

Werknemers in de zorg hebben grote kans op fysieke klachten doordat zij dagelijks het lichaam (over)belasten. Wij delen zinvolle hulpmiddelen die de werkdag leuker kunnen m...