Blog categorie: zorg

Wat is decubitus?

Wat is decubitus?

Decubitus zijn wonden die ontstaan bij mensen die langdurig in dezelfde houding liggen of zitten.

4 min
90% decubitusreductie bij preventie

90% decubitusreductie bij preventie

Door het inzetten van preventieve matrassen is in een studie aangetoond dat de reductie van decubitus kan worden verlaagd met 90%. De kosten van decubitus zijn hoog, zowel in termen van leed berokkend aan de patiënt als in termen van financiële belasting voor de maatschappij en de patiënt. Preventie van decubitus is zowel vanuit het oogpunt van de patiënt, de zorgverlener als de maatschappij belangrijk.

2 min
Preventie decubitus door ‘draaibed’

Preventie decubitus door ‘draaibed’

Cliënten geven aan minder last te hebben van decubitus, omdat het draaien in bed gemakkelijker en minder pijnlijk is.

2 min
Goede zithouding resulteert in minder decubitus en meer mobiliteit

Goede zithouding resulteert in minder decubitus en meer mobiliteit

Bij zitten drukt het gewicht van het lichaam enkel op het zitvlak. Dit zit-oppervlakte is veel kleiner dan bij liggen. Dit maakt de kans op decubitus klachten groter. Volgens Heather Kirton, een Britse verpleegkundige, is het zitten in een stoel een grotere risicofactor voor het krijgen van decubitus dan het liggen in een bed. Het gewicht van het lichaam drukt bij zitten op een vrij klein oppervlak, kleiner dan bij het liggen. Aandacht voor goed, comfortabel en ergonomisch zitten zou daarom mogelijk decubitus kunnen voorkomen en het welbevinden en de mobiliteit van de cliënt kunnen verbeteren.

2 min
Zitten is ongezond!

Zitten is ongezond!

Langdurig zitten is ongezond en kan zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk om het zitten gedurende de werkdag regelmatig te onderbreken door staan of bewegen. Mensen die meer dan 10 uur per dag zitten, hebben een 40 tot 60 procent hogere kans op sneller overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.

2 min